Grubość ścianek: 2,5 - 3,0 mm.
Korundowe tygle laboratoryjne i przemysłowe charakteryzują się wysoką ogniotrwałością, wysoką wytrzymałością termiczną i mechaniczną, wysoką twardością, odpornością na ścieranie i działanie czynników chemicznych.
Własności te pozwalają stosować tygle w wysokich temperaturach do topienia, prażenia, spiekania, spalania oraz innych oznaczeń specjalnych w temperaturze do 1800°C. Tygle wytwarza się z wysokiej jakości tlenku glinu o temp. topnienia ok. 2050°C. Kształt, wymiary i pojemność tygli podano w tablicach. W tych samych kształtach i wymiarach, na życzenie produkowane są tygle z Zr02.
Charakterystyka tygli korundowych:
Własności | Jedn | Wielkość |
Zawartość Al203, min. | % | 99,5 |
Gęstość pozorna | g/cm3 | 3,75 - 3,90 |
Maksymalna temperatura stosowania | °C | 1800 |
Nasiąkliwość | % | 0-0,5 |
Wytrzymałość na zginanie, min. | MPa | 250 |
Twardość wg skali Mohsa | | 9 |
Wytrzymałość na ściskanie | MPa | 800- 1000 |
Średnia wartość współczynnika rozszerzalności liniowej między 20-100°C 20 - 500°C 20 - 800°C | 1/°C | 5,5-6.0 10"6 7,0-7,5 • 10*6 7,8-8,3 • 10"6 |
Odporność na wstrząsy termiczne (1000°C-powietrze), średnio | cykle | 30 |